9e Altena Biesbosch Ronde 2017

Op Tweede Paasdag 17 april wordt voor de negende keer de Altena Biesbosch Ronde gereden. Een nationale wielerklassieker voor Elite/beloften. De organisatie is in handen van de Stichting Wielervrienden Werkendam en RC Jan van Arckel. Zij worden hierbij geholpen door de wielercomit├ęs in de regio.

De ABR had in 2016 al een extra dimensie. Er werd door de compleet vernieuwde Noordwaard gereden. Dit jaar gaat dit deel van de Biesbosch een nog grotere rol spelen. Na de start koersen de renners direct voor een eerste lus door de Noorwaard. Dit gedeelte van de Biesbosch is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan i.v.m. het project "ruimte voor de rivieren". Dijken zijn neergehaald, oude kreken in ere herstelt, tientallen bruggen geplaatst. Allemaal om water op te kunnen vangen en het risico van overstroming in andere gebieden te verkleinen. Inmiddels is het project officieel klaar en liggen er prachtige nieuwe wegen. Voor wielrenner en toerfietser en ware ontdekkingstocht.

Het gebied Biesbosch en Altena ligt ingeklemd in een poldergebied tussen de afgedamde Maas, Merwede, Waal en de Bergsche Maas. Dun bevolkt en uitgestrekt. Het was tot circa 1960 in een eiland. In het westelijk deel ligt het natuurreservaat de Brabantse Biesbosch. Een uniek gebied dat mede is onstaan door de St.Elisabethsvloed in 1421. Het is een zoetwatergetijdengebied met kreken en wilgenvloedbossen. Het gebied kent vele recreatieve mogelijkheden maar wordt ook gebruikt voor opslag van water voor de drinkwaterbereiding. Een ideale regio om de drukke randstad te ontvluchten en met de fiets of boot te verkennen.

De start en finish is in de Sigmondstraat te Werkendam en de afstand bedraagt ca 175km. De route loopt van Werkendam richting Kop van Het Land, een eerste lus in de Noorwaard van ca 40 km, doorkomst Werkendam, Sleeuwijk, Uitwijk, Almkerk, Andel, Veen, Wijk en Aalburg, Genderen, Babyloni├źnbroek, Meeuwen, Dussen, Hank, Nieuwendijk, Werkendam, over de Bandijk richting Kop van het Land, vervolgens rijden ca 42 km door de Noordwaard en finish in Werkendam.